1990 - Start met nieuw werk dat geinspireerd is op de muziek van de Japanner Kitaro. The Light of The Spirit.

In 1988 start ik na heel veel nadenken en schrijven, een nieuwe richting in mijn werk. Ik laat mij inspireren door de Japanse virtuoos op de synthesizer Kitaro, die al in 1977 zijn eerste album TEN KAI maakte . Ik raakte toen al in de ban van zijn muziek. Zijn grote doorbraak werd zijn soundtrack voor de serie : ‘SILK ROAD’. Een aantal jaren later kon ik de muziek van Kitaro gebruiken  in nieuwe schilderijen met neon die ik toen maakte. Het sloot naadloos aan bij mijn idee over de 5 kleuren, waar ik toen al een aantal jaren mee werkte. Ik ging naar een aantal concerten van Kitaro en beleefde daar heel veel plezier en genot aan. 

In mijn atelier luister  ik naar de CD’s van Kitaro. Ik laat me dan door een bepaald nummer inspireren en schilder tijdens het luisteren naar het bepaalde nummer mijn gevoel op grote objecten die ik met schilderslinnen heb beplakt.

Voordat het schilderslinnen op de objecten word geplakt heb ik ronde/ rechte of gebogen sleuven uit het meubelplaat laten zagen. Daarna schilder ik op de muziek van een bepaald nummer van Kitaro dan mijn object. Is dat allemaal klaar, dan snijd ik met een scalpeermes in het midden van de uitgezaagde sleuf een rag dunne snede. Dan heb ik inmiddels een neonbuis in dezelfde vorm als mijn uitgezaagde sleuf laten buigen en poederen in de kleur die ik wil.  De neonbuis wordt aan de achterzijde van mijn object voorzichtig een paar millimeter door de snede in het linnen geduwd, zodat het aan de voorkant een klein streepje (3 mm.) open gaat staan. Hierdoor wordt er dan een ragdunne neonlijn zichtbaar. De titels van mijn objecten verwijzen dan naar de titel van het nummer dat Kitaro speelde en ik naar luisterde.

In 2000 maakte Kitaro het prachtige nummer ‘ Gaia’. Waarschijnlijk voor mijn vrouw Gaia geschreven ?!

In 1991 heb  ik toen 40 van dit soort lichtobjecten gemaakt en exposeerde daar  in December mee in de Rotterdamse Doelen. Het was een prachtig gezicht ze allemaal eens bij elkaar te hebben  en te laten zien aan een groot publiek. De investering was enorm, maar dankzij Interforce was ik toen in staat om zo’n grote tentoonstelling te maken.  

    Het is nu 2008 en ik heb nu zelf nog 4 van deze neonobjecten in mijn atelier hangen.             Ik kan daar heel moeilijk afstand van doen, maar ook die zullen op een bepaald moment wel ergens onderdak vinden.

Het was een mooie en zeer creatieve tijd waarin de muziek van de Japanner Kitaro een heel grote rol in mijn leven speelde. Nog luister ik er met ongelofelijk veel plezier naar…

 

light of the spirit


 
Copyright 2021 toniburgering.nl.  Our site is valid CSS Our site is valid XHTML 1.0 Transitional