1992 - Opdracht Fa. Siegers/ Neongedicht van de dichter Roberto Juarroz aan het Weena / R’dam.

 

 

 

De opdracht van de fa. Siegers  (lichtarmaturen)  was simpel. Bedenk iets voor onze nieuwe behuizing aan het Weena in Rotterdam. Ik bedacht, dat het spannend zou zijn om iets te verzinnen dat zowel de aard van Siegers lichtarmaturen zou uitbeelden, maar tegelijkertijd  was ik druk bezig met neondichtregels en vond daarin toen ook een mooie oplossing. Ik had daarvoor een dichtregel van de Argentijnse dichter Roberto Juarroz gevonden, die ik voor dit doel perfect zou kunnen gebruiken.

De regel luidde als volgt :

‘een streep duisternis is gemakkelijker gezet dan een streep licht’

Hij kwam toen als speciale gast van Poetry International naar Rotterdam. Ik plande met Martin Mooy van Poetry dat de opening een onderdeel zou zijn van Poetry. Roberto Juarroz was ernstig ziek en moest dagelijks naar het ziekenhuis om zijn nieren te spoelen. Ik heb heel hard gewerkt toen om de dichtregel op de gevel te krijgen bij de opening van Siegers.  Robero Juarroz was bij de onthulling van zijn dichtregel en las ook een aantal gedichten van hem voor. Ook andere dichters lazen een aantal gedichten.

Juarroz had voor mij het gehele gedicht op een groot vel aquarelpapier met de hand geschreven. Dat bewaar ik nu nog steeds.

 

Helaas is vrij kort daarna Roberto Juarroz in Argentinie overleden.

  

 

roberto juarroz

 

 


 

 

 

 
Copyright 2021 toniburgering.nl.  Our site is valid CSS Our site is valid XHTML 1.0 Transitional